Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Schabowe z jabłkami i porem

Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety schabowe z kością ● po 400 g porów i jabłek ● 40 g masła ● 3 łyżki soku z cytryny ● po 125 ml soku jabłkowego i bulionu warzywnego ● 100 ml śmietany ● olej ● cebula ● pieprz, sól, cukier, suszony majeranek.

Reklama

1. Umyte pory kroimy w krążki, a jabłka w ćwiartki, z których usuwamy pestki. Owoce posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Kotlety schabowe myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy 20 g masła z odrobiną oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Doprawiamy pieprzem i solą.

3. Cebulę kroimy w półplastry i smażymy na pozostałym maśle. Dodajemy pory i jabłka, wlewamy bulion warzywny, sok jabłkowy, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy 5–10 minut.

4. Kotlety schabowe przekładamy do warzyw i jabłek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym majerankiem i dusimy jeszcze kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3–4 minuty.

5. Potrawę podajemy z ziemniakami, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.