Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:05)

    Schabowe z brytfanny

Składniki na 4 porcje: 50 dag marchewki, 75 dag ziemniaków, 60 dag pora, 2 cebule, 4 kotlety schabowe bez kości, 1 łyżka smalcu, 1 liść laurowy, 1 łyżka suszonego majeranku, 750 ml bulionu, 5 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, świeży majeranek do dekoracji.

1 Marchewkę oczyść, opłucz. Pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, podziel na ćwiartki. Por umyj pod bieżącą wodą, posiekaj w krążki. Obrane cebule pokrój w pióra.

2 Kotlety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż kotlety, obsmaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor, oprósz solą i pieprzem.

Reklama

3 W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym ułóż marchewkę, ziemniaki, por i cebulę oraz obsmażone kotlety.Wrzuć liść laurowy i suszony majeranek.

Piecz 1,5 godz. w 180 st., po 20 min wlej bulion. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Posyp zapiekankę 30 min przed końcem pieczenia. Ozdób świeżym majerankiem.

czas ok. 105 min; porcja – 640 kcal, cena 4,40 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:kotlety

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.