Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Schabowe w ziołowym płaszczyku

Składniki na 4 porcje: 40 dag schabu (bez kości), 1 mały pęczek natki pietruszki, 5-6 dag rzeżuchy, sok z 1/2 cytryny, 10 dag tartej bułki, 4 łyżki drobniutko posiekanych migdałów, 2 jajka, 5 dag mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz

1 Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 plasterki. Każdy osobno włóż do dużej foliowej torebki i mocno rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie uszkodzisz włókien mięsa. Potem kotlety wyjmij z torebek. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Natkę i rzeżuchę opłucz, osusz, zioła drobniutko posiekaj. Jajka wbij na głęboki talerz, roztrzep widelcem.

Reklama

Na drugim talerzu wymieszaj tartą bułkę, posiekane migdały i zioła. Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach, potem panieruj je w bułce z migdałami i ziołami. Panierkę dociśnij do mięsa.

2 Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Włóż kotlety i usmaż je na rumiano z obu stron. Gotowe sznycle serwuj z grubym makaronem oraz sezonowymi warzywami.

Przygotowanie ok. 25 minut, 1 porcja 380 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.