Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Schabowe marynowane w pieprzu

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 25 dag każdy), 2 łyżki ziarenek kolorowego pieprzu, 1 cytryna, 2-3 łyżki oleju, 2 pęczki dymek, 5 średnich pomidorów, 1 ząbek czosnku, sól, mielony biały pieprz, szczypta cukru.

Reklama

1. Ziarenka kolorowego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka i mogłaby popsuć smak potrawy). Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok. Kotlety opłucz, osusz.

Natrzyj je kolorowym pieprzem i posyp skórką z cytryny. Potem mięso skrop olejem. Odłóż w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Pomidory umyj, potnij na cząstki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę.

2. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim kotlety. Mięso włóż na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż po 4-6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kotlety posyp solą. Zdejmij je i trzymaj w cieple.

3. Na patelnię włóż pokrojone dymki oraz pomidory. Warzywa duś przez 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Jarzynkę skrop sokiem z cytryny. Przypraw do smaku szczyptą cukru, solą oraz białym pieprzem. Na patelnię z warzywami ponownie włóż kotlety.

Smaż razem chwilę. Mięso z jarzynką podawaj od razu po przygotowaniu, np. z ryżem ugotowanym na sypko.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.