Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Schabowe kieszonki

Składniki: 75 dag schabu środkowego, 1 czerwona papryka, jajko, musztarda francuska z ziarnami gorczycy, po 6 plastrów szynki, żółtego sera i liści sałaty, bułka tarta, sól, pieprz, mielona ostra papryka, natka, olej

1. Schab oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój na równe porcje. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w paski.

Reklama

2. Plastry schabu ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Oprósz mieloną papryką, solą oraz pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą.

3. Na każdej porcji mięsa połóż plaster szynki i sera, po kilka pasków papryki oraz liść sałaty. Plastry mięsa składaj na pół, tworząc kieszonki z farszem. Boki zepnij wykałaczkami.

4. Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki). Jajko rozkłóć na talerzu. Osobno przygotuj naczynie z bułką tartą (ok. pół szklanki). Mięso panieruj w jajku i bułce, wkładaj na patelnię i smaż na rumiano, często obracając, około 10 minut.

5. Przesmażone kieszonki schabowe podlej szklaną wody. Duś na małym ogniu jeszcze 10 min. Udekoruj natką.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 3,20 zł.

Dobra rada . Kieszonki schabowe możesz też zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim oleju.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.