Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Schabowe i mizeria

Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do panierowania, 2-3 łyżki smalcu.

czas ok. 30 min; porcja – 320 kcal, cena 3,70 zł

Reklama

1 Ogórki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką lub, jeśli chcesz, obierz. Pokrój nożem szczelinowym w cienkie podłużne paski. Umieść je w misce, posyp solą i odstaw na 15 minut.

2 Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Ogórki osącz z wody, którą puściły. Wymieszaj ze śmietaną i cebulą. Koperek opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Oderwij piórka. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Dodaj do mizerii. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3 Schab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Każdy rozbij tłuczkiem na cienki płat. Kotlety oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Obtocz w mące. Jajko wbij do miseczki, rozkłóć. Bułkę tartą (ok. pół szklanki) umieść na talerzyku.

4 Na patelni rozgrzej smalec. Obtoczone w mące kotlety zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron po 3 minuty. Podawaj z mizerią i np. ziemniakami. Ozdób resztą koperku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.