Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:10)

    Schab ze śliwką i z rodzynkami

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu, 5 cebul, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka rodzynek sułtanek , 6 łodyg selera naciowego, 300 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz

1. Seler umyć, osuszyć, listki odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi śliwkami.

2. Schab umyć, osuszyć, naciąć w środku za pomocą cienkiego noża, natrzeć solą, pieprzem, wypełnić selerem i owocami.

Reklama

3. Cebule obrać z łupin, pokroić w ćwiartki, podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem, zalać winem, doprawić solą i pieprzem, poddusić.

4. Schab wraz z cebulą umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry, polać sosem. Świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe, ale i jako zimna przekąska.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Nasza rada

Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.

Twoje Imperium
Więcej na temat:schab | z

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 80 dag chudej, zwartej karkówki, 16 cienkich plasterków boczku wędzonego, 16 małych kuleczek sera mozzarella (ew. ser feta pokrojony w większą kostkę), 3 łyżki octu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.