Reklama
  • Piątek, 16 maja 2014 (14:05)

    Schab z suszonymi śliwkami

Składniki na 4 porcje: 1 kg schabu bez kości, 10 dag suszonych śliwek, 1/4 szkl. wytrawnego białego wina 1/2 pęczka włoszczyzny (bez kapusty), 2 szkl. bulionu drobiowego (z kostki) 6 gałązek majeranku, 1 pszenny tost, 4 łyżki migdałów (bez skórki) sól, pieprz, szczypta cukru, kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie: Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumień je. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Śliwki przełóż do miseczki. Zalej winem, odstaw, by spęczniały. Majeranek opłucz, osusz, posiekaj. Tost pokrusz. Migdały posiekaj.

Reklama

Do śliwek dodaj pieczywo, migdały oraz majeranek. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 15 minut. Schab umyj, osusz. Mięso rozetnij na duży płat. Posyp go solą i pieprzem.

Warzywa z włoszczyzny (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Na płacie mięsa rozłóż przygotowane nadzienie. Zwiń. Pieczeń obwiąż mocną nitką. Ułóż w brytfance. Obłóż warzywami.

Podlej połową bulionu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez godzinę. Od czasu do czasu polewaj roladę pozostałym bulionem.

Gotową pieczeń wyjmij. Warzywa i sos z brytfanki zmiksuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej trochę wrzątku. Sos zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj do pieczeni. Mięso serwuj z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką. Udekoruj.

Naj
Więcej na temat:schab | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Mięso: 2 kg karkówki, 1 limonka, kawałek imbiru (3 cm), 1/2 szkl. oliwy, 2 łyżki musztardy, łyżeczka ziarenek kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, olej. Salsa: 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.