Reklama
  • Piątek, 31 stycznia 2014 (11:00)

    Schab z suszonymi pomidorami

Moja rodzina uwielbia kuchnię włoską. Pomidory i świeże zioła zawsze mam pod ręką – bez nich nie istnieje moja spiżarnia. Moi chłopcy są mięsożercami, więc to danie zachwyciło ich tak, że musiałam zrobić je jeszcze raz i jeszcze, i jeszcze...

Przepis przysłała Aleksandra Skarzyńska z Lubawy

Składniki: 1,3 kg schabu bez kości, garść świeżej bazylii, garść świeżej natki, 4 ząbki czosnku, 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Schab umyj, osusz. Natnij wzdłuż w kilku miejscach dość głęboko, ale uważaj, by nie przeciąć mięsa. Obsyp ze wszystkich stron solą i pieprzem.

Listki bazylii i natkę umyj, osusz, porwij w palcach na kawałeczki. Pomidory pokrój na małe kawałki.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Zioła, pomidory i czosnek wymieszaj z łyżką zalewy z pomidorów, przypraw do smaku. Mieszanką napełnij zagłębienia w schabie.

Całość ciasno zwiąż sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Oprósz solą i pieprzem.

Zalewę oliwną wlej na patelnię, włóż pieczeń, obsmaż ze wszystkich stron. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej tłuszczem ze smażenia. Przykryj folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 75 minut. Zdejmij folię, piecz 15 min. Wyjmij, odstaw na kwadrans.

Czas przygotowania: 110 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 3,20 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab | z | czosnek | przepis | ZIO | Ca

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg karkówki, 20 dag małych pieczarek, 1 por, po kilka małych marchewek i pietruszek (mogą być z kawałkiem natki),10 dag sera żółtego, np. gouda, 1/2 szkl. bułki tartej, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.