Reklama
  • Piątek, 21 lutego 2014 (12:00)

    Schab z rodzynkami

Składniki na 4 porcje: • 4 porcje (plastry) schabu na kotlety • 10 dag rodzynek • mąka do obtoczenia roladek • 1 cebula • sól • pieprz • majeranek • ziele angielskie • 1 łyżka masła • 2 łyżki śmietany • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu • olej • 1 opakowanie dowolnego makaronu • 1 papryka czerwona • zioła do dekoracji.

Przyrządzanie:

1. Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy dobrze nasiąkną i zwiększą swoją objętość, odcedź. Odłóż kilka sztuk do przygotowania sosu. Pozostałe zmiksuj w blenderze i przełóż na patelnię. Podgrzej je chwilę w rondelku z dodatkiem masła.

Reklama

2. Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj je rodzynkową masą i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczkami, po czym obtocz w mące.

3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, a następnie dołóż do niej przygotowane roladki. Kiedy będą dobrze podsmażone, podlej je wodą. Dorzuć ziele angielskie i razem duś pod przykryciem.

4. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij je z patelni, a sos zabiel śmietaną i zagęść mąką. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i dodaj odłożone rodzynki.

5. Gotowe danie podawaj z makaronem ugotowanym al dente. Udekoruj je papryką i ziołami.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Super TV
Więcej na temat:schab | z | rodzynki

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag brukselki, czerwona cebula, cytryna, 3 jabłka, olej, 60 dag wieprzowiny, sól, 10 dag żurawiny do mięs, 15 dag kwaśnej śmietany, pieprz, papryka więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.