Reklama
  • Wtorek, 7 stycznia 2014 (12:05)

    Schab z kapustą

Składniki na 6-8 porcji: 3 cebule, 2 jabłka, 1 łyżka soku z cytryny, 2 kg schabu z kością, 5 łyżek cukru, 72 dag kapusty kwaszonej, 3/4 l soku jabłkowego, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, olej

Reklama

Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w pióra. Jabłka obrać, pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny. W brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić schab.

Schab wyjąć, a na tłuszczu podsmażyć cebulę i jabłka. Oprószyć cukrem i smażyć, aż cukier skarmelizuje się. Dołożyć kapustę, gotować 5 minut. Zalać sokiem jabłkowym.

Do brytfanki włożyć mięso, ziarna pieprzu i liście laurowe. Wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 175°C. Ok. 20 minut przed końcem naczynie przykryć.

Schab wyjąć, kość wyciąć, mięso pokroić w plastry. Ułożyć na kapuś- cie. Podawać z ziemniakami.

Przygotowanie: około 180 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:schab | Schab z kapustą | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg mieszanego mięsa gulaszowego, 3 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków, kurek), 3 marchewki, 4 łyżki oleju,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.