Reklama
  • Czwartek, 3 lipca 2014 (12:06)

    Schab z jabłkami i pomarańczami

Składniki: 1 kg ładnego schabu bez kości, 2 średniej wielkości, soczyste jabłka, nieduża pomarańcza, tymianek, np. suszony, do oprószenia mięsa (ilość – według uznania), łyżeczka suszonego majeranku, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 3 obrane ząbki czosnku, łyżeczka soli, rękaw do pieczenia z folii spożywczej oraz bawełniana nić do obwiązania schabu, pieczone ziemniaczki

Przygotowanie ok. 80 min • Porcja 361 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 5 porcji

Reklama

Zdjęcie

/Nagrody Kobieta i Życie
/Nagrody Kobieta i Życie

1. Schab myję, potem osuszam papierowym ręcznikiem. Czosnek miażdżę, rozcieram z odrobiną soli. Nacieram dokładnie mięso majerankiem, oprószam słodką papryką, posypuję pieprzem, a potem obkładam czosnkiem z solą. Przyprawiony schab przykrywam, odstawiam w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Zdjęcie

/Nagrody Kobieta i Życie
/Nagrody Kobieta i Życie

2. Nacinam głęboko schab co 1,5 cm (nie przecinam do końca). Jabłka myję, a potem kroję ze skórką w ok. 1 cm plastry, wydrążam gniazda nasienne. Pomarańczę sparzam, kroję na pół (odcinam dwa plastry i odkładam je), sokiem z pomarańczy skrapiam jabłka, oprószam je tymiankiem. Nacięcia w mięsie nacieram sokiem z pomarańczy i wkładam w nie plasterki jabłek.

Zdjęcie

/Nagrody Kobieta i Życie
/Nagrody Kobieta i Życie

3. Na wierzch schabu kładę dwa odłożone plasterki pomarańczy i owijam mięso nicią. Wkładam do rękawa do pieczenia, szczelnie związuję i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45 minut. Potem wyjmuję, rozcinam rękaw. Wkładam pieczeń jeszcze na 15 minut, żeby się zrumieniła. Podaję z ziemniakami, które też przed pieczeniem nacinam.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 i 1/2 kg karczku (karkówki) • cebula • 2 łyżki musztardy • 15 dag surowego ryżu • 30 dag liści szpinaku • oliwa • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.