Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Schab z farszem czosnkowo-tymiankowym

Składniki na 6 porcji: 1,5 kg schabu bez kości, ew. surowej szynki (podłużny kawałek), 1 mały pęczek tymianku, 1 mała gałązka rozmarynu, 4 łyżki startego sera typu parmezan, 4 obrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4–5 łyżek oleju, 1 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, mielony biały pieprz.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 4,20 zł

Reklama

1. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj na gładką pastę z 3 łyż kami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.

Jeśli lubisz, do farszu możesz dodać mielone migdały albo posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa nie zrobiła się za gęsta (powinna dać się smarować).

Schab umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).

2. W powstałe nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową. Mięso obwiąż mocną, bawełnianą nitką, uformuj zgrabną pieczeń. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem.

Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki. Podawaj na gorąco, np. z ziemniakami i sałatką z pomidorów.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:schab | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: • kg schabu bez kości • pół kg jabłek (np. szarej renety) • pół szklanki rodzynek • po 2 łyżki masła i bułki tartej • sól • pieprz • cukier • 2 łyżki majeranku •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.