Reklama
  • Środa, 23 października 2013 (08:05)

    Schab z czerwoną papryką i boczkiem

Składniki: 80 dag schabu, 2 czerwone papryki, 5 dag przerośniętego boczku w plastrach, 2 średnie cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka oleju, 2 łyżki ostrego keczupu.


Przygotowanie ok. 80 minut • Porcja 415 kcal • Koszt porcji ok. 4,90 zł • Przepis dla 4 osób

1. Schab oczyść, umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na płat. Równo rozbij przez folię spożywczą, oprósz solą i pieprzem.

Reklama

2. Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski. Obraną cebulę i połowę boczku pokrój w kostkę. Podsmaż razem na oleju, nie rumieniąc. Następnie dodaj przecier, dopraw solą i pieprzem. Jeśli przecier jest bardzo kwaśny, wsyp trochę cukru, odstaw do przestudzenia. Dołóż pokrojoną wcześniej paprykę i wymieszaj.

3. Na przygotowanym płacie schabu rozłóż pozostały boczek, rozsmaruj na nim mieszankę pomidorowo-paprykową. Zwiń mięso w roladę i ściśle obwiąż nicią spożywczą.

Jeśli zostało ci trochę mieszanki, rozłóż ją na dnie brytfanki i na niej połóż roladę. Schab nasmaruj olejem i wstaw brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50 minut.

4. Podczas pieczenia kilkakrotnie obracaj roladę. Na 10 minut przed końcem posmaruj roladę keczupem i dopiecz.

5. Upieczoną roladę pokrój w plastry. Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Więcej na temat:schab | przepis | koszt | z | boczek

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g polędwiczek wieprzowych ● czerwona i zielona papryka ● 4 plastry chudego wędzonego boczku ● 3 cebule ● 200 ml bulionu warzywnego ● 1–2 łyżki curry w proszku ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.