Reklama
  • Środa, 4 grudnia 2013 (12:05)

    Schab z ananasem

Składniki: 80 dag schabu bez kości, 1/2 puszki ananasów lub 5 plasterków świeżego ananasa, 2–3 ząbki czosnku, skórka starta z 1 cytryny, 3–4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, sól, grubo mielony czarny pieprz.

•Składniki na 4 porcje •Przygotowanie: 2 godz. i 15 min •Porcja: 385 kcal •Cena porcji: ok. 5 zł

Reklama

Schab umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Tymianek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj. Czosnek obierz, zgnieć nożem albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go ze skórką cytrynową. Schab natrzyj pastą czosnkowo-cytrynową. Posyp tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

W brytfance mocno rozgrzej olej z masłem. Włóż zamarynowany schab i szybko obsmaż go ze wszystkich stron. Podlej około 1/2 szkl. gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 175 °C i piecz dalej 30 minut. Mięso polewaj często sosem z dna brytfanki.

Ananasa pokrój na kawałki. Obłóż nimi mięso i piecz dalej przez 20 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Naj
Więcej na temat:schab | z | ceny | ananas

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● 4 kotlety schabowe bez kości ● 1/3 główki młodej kapusty ● 2 pomidory ● 2 łyżki posiekanego koperku ● jajko ● bułka tarta do panierowania ● sól ● pieprz ● olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.