Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Schab w ziołach

Składniki na 6 porcji: ● 80 dag schabu środkowego ● 3 jajka ● 2 płaskie łyżki mąki ● 4 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, tymianku ● sól ● pieprz ● olej rzepakowy do smażenia ● 2 łyżki masła ● kilogram ziemniaków (najlepiej cypryjskich) ● 2 pęczki rzodkiewek

❶ Schab umyj, osusz, pokrój na 6 plastrów i lekko rozbij.

Reklama

❷ Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu obierz i potnij na mniejsze części.

❸ Rzodkiewki oczyść i przekrój na połówki.

❹ Jajka roztrzep, po czym posyp mąką i ziołami. Wymieszaj i dopraw solą oraz szczyptą pieprzu.

❺ Obtocz schab w cieście ziołowym i usmaż na rozgrzanym oleju.

❻ Na drugiej patelni roztop masło. Zeszklij na nim ziemniaki oraz rzodkiewkę.

❼ Rozłóż na talerzach kotlety z gorącymi dodatkami. Całość udekoruj ziołami.

Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 380. Stopień trudności: łatwe.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.