Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Schab w ziołach

Składniki na 6 porcji: ● 80 dag schabu środkowego ● 3 jajka ● 2 płaskie łyżki mąki ● 4 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, tymianku ● sól ● pieprz ● olej rzepakowy do smażenia ● 2 łyżki masła ● kilogram ziemniaków (najlepiej cypryjskich) ● 2 pęczki rzodkiewek

❶ Schab umyj, osusz, pokrój na 6 plastrów i lekko rozbij.

Reklama

❷ Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu obierz i potnij na mniejsze części.

❸ Rzodkiewki oczyść i przekrój na połówki.

❹ Jajka roztrzep, po czym posyp mąką i ziołami. Wymieszaj i dopraw solą oraz szczyptą pieprzu.

❺ Obtocz schab w cieście ziołowym i usmaż na rozgrzanym oleju.

❻ Na drugiej patelni roztop masło. Zeszklij na nim ziemniaki oraz rzodkiewkę.

❼ Rozłóż na talerzach kotlety z gorącymi dodatkami. Całość udekoruj ziołami.

Czas przygotowania: 40 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 380. Stopień trudności: łatwe.

Telemax
Więcej na temat:schab | jaja | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Mięso: 80 dag żeberek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki soku z pomarańczy, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki cayenne, 4 łyżki oliwy,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.