Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (09:05)

    Schab w sosie szałwiowym

Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką , szklanka białego wytrawnego wina, starta skórka z połowy cytryny, łyżka posiekanej szałwii, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka masła, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Do marynaty włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Czosnek obierz i pokrój cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony (mięso pozostanie soczyste, gdy kotlety włożysz na mocno rozgrzany tłuszcz).

Reklama

Do zrumienionych kotletów dodaj plasterki czosnku oraz łyżeczkę masła. Wlej marynatę i duś, aż mięso będzie miękkie. Kotlety podawaj ze smażonymi kawałkami ziemniaków, polane sosem ze smażenia.

Na żywo
Więcej na temat:schab | kotlety | chili | czosnek

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 80 dag chudej, zwartej karkówki, 16 cienkich plasterków boczku wędzonego, 16 małych kuleczek sera mozzarella (ew. ser feta pokrojony w większą kostkę), 3 łyżki octu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.