Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (09:05)

    Schab w sosie szałwiowym

Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką , szklanka białego wytrawnego wina, starta skórka z połowy cytryny, łyżka posiekanej szałwii, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka masła, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Do marynaty włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Czosnek obierz i pokrój cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony (mięso pozostanie soczyste, gdy kotlety włożysz na mocno rozgrzany tłuszcz).

Reklama

Do zrumienionych kotletów dodaj plasterki czosnku oraz łyżeczkę masła. Wlej marynatę i duś, aż mięso będzie miękkie. Kotlety podawaj ze smażonymi kawałkami ziemniaków, polane sosem ze smażenia.

Na żywo
Więcej na temat:schab | kotlety | chili | czosnek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.