Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (08:05)

    Schab w sosie pieczarkowym

30 dag makaronu (najlepiej rurki lub świderki), 30 dag schabu pieczonego (w kawałku), 20 dag pieczarek, cebula, marchewka, 300 ml rosołu lub wywaru rosołowego z kostki, 2 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18-proc., łyżeczka mąki, chili w proszku, sól, pieprz.

Reklama

1 Marchewkę oczyść, umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki. Masło stop w garnku, włóż warzywa i pieczarki, duś na małym ogniu ok. 5 minut, często mieszając.

2 Schab pokrój na plastry 2-3 cm. Ułóż w garnku na warzywach, zalej rosołem, wymieszaj. Duś pod przykryciem 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i chochelką sosu. Wlej do garn ka, wymieszaj. Duś kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.

3 Makaron ugotuj w lekko oso lonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą. Podaj z mięsem i sosem.

Przepis przysłała Martyna Kuźma z Węgrowa

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab | makaron | martyna | przepis | ku | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg chudej surowej szynki, 2–3 marchewki, 1/2 dużego selera, 2 pietruszki, 1 czerwona papryka, 1 biała cebula, 2–3 łyżki oleju rzepakowego, bulion wieprzowy albo wołowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.