Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Schab w sosie

Składniki dla 4 osób: 1,5 kg schabu • 4 ząbki czosnku • pół szklanki białego wina • 3 łyżki masła • łyżeczka oleju • 2 łyżki mąki • ziele angielskie • 5 liści laurowych • 2 łyżeczki słodkiej papryki • sól • pieprz.

Reklama

1 Schab umyj, delikatnie ponacinaj, natrzyj słodką papryką, odłóż na godzinę do lodówki.

2 W rondlu mocno rozgrzej masło z odrobiną oleju, smaż mięso ze wszystkich stron. Zalej je winem i połową szklanki wody. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól.

3 Przykryj pokrywką i duś około godziny. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem. Gdy schab będzie miękki, możesz go odkryć i wstawić na 10 minut do piekarnika, by lekko przypiec.

Schab podawaj na ciepło z ziemniakami lub ryżem oraz na zimno jako przystawkę z zieloną sałatą.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.