Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Schab w skorupce

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu środkowego, 15 dag drobniutko posiekanych orzechów, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka ziół prowansalskich, po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru, sól morska, pieprz ziołowy, olej z pestek winogron, 1/2 szkl. bulionu mięsnego

1. Schab umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w zimne miejsce. Orzechy wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, bułką tartą i wszystkimi ziołami.

Reklama

2. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by w czasie pieczenia nie straciło zgrabnego kształtu. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony.

3. Obłóż schab mieszanką orzechowo-ziołową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu mięsnego lub wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przykryj folią aluminiową tak, by nie dotykała mięsa. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 70 minut. Zdejmij folię i podpiecz, by skorupka apetycznie się zrumieniła. Podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.

Jeszcze lepsze, bo z gęstym sosem!

Podstawą dobrego sosu jest… dobry wywar, np. sok powstały podczas pieczenia mięsa lub esencjonalny bulion, ugotowany oddzielnie. Po dodaniu do niego smakowych składników, czas go zagęścić. Możemy użyć:

•mąki rozmieszanej z odrobiną śmietany czy zimnego bulionu;

•ugotowanego przetartego ziemniaka lub innych jarzyn o niezbyt wyrazistym smaku (np. bataty, cukinia, fasola);

•żółtka – ucieramy je z odro biną śmietany, mieszamy z gorącym wywarem i wlewamy powoli do sosu.

Uważajmy, by go nie zagotować, bo w sosie mogą pojawić się grudki!

95 min., 380 kcal, 3,60 zł.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.