Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:01)

    Schab w pomarańczach

Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki ziemniaczanej • listki sałaty • łyżeczka masła • sól • pieprz

1. Schab pokrój w paski, rozbij, przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Obierz marchewki, pokrój w plastry. Jedną pomarańczę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pomarańczę usmaż. Drugą pomarańczę wyciśnij.

2. Wymieszaj wino, miód, ocet winny, pieprz i sól. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do sosu. Wymieszaj z odrobiną wody łyżkę mąki ziemniaczanej,wlej do reszty sosu, zagotuj. Dodaj schab, usmażoną marchewkę i pomarańczę, duś. Podawaj z makaronem, z mielonym pieprzem i listkami sałaty.

Reklama

Czas: około 40 minut.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.