Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Schab w miodzie

Składniki dla 8 osób: 1,5 kg schabu bez kości • 4 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki miodu • kilka łyżek dżemu wiśniowego • 2 łyżeczki octu winnego • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina • 30 dag brukselki • 2 łyżki masła • 2 łyżki bułki tartej • sól • pieprz.

1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Z sosu sojowego, miodu, dżemu, wina i octu przygotuj marynatę. Włóż mięso, odstaw na godzinę lub na całą noc.

Reklama

2. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej marynatą. Włóż do piekarnika i piecz 1,5 godziny, polewając od czasu od czasu powstałym sosem.

3. Brukselkę obierz z wierzchnich liści, umyj, gotuj do miękkości. Masło rozpuść, wsyp bułkę tartą, podsmaż, połącz z brukselką. Sos odlej do rondelka, zagęść łyżką mąki wymieszanej z zimną wodą. Gotowe mięso podawaj z brukselką.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.