Reklama
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (13:05)

    Schab w czosnkowej marynacie

W śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Dosko- nała pieczeń na niedzielny obiad. Na zimno – do kanapek i sałatek.

Składniki: półtora kg schabu bez kości, po pół łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku i majeranku, 1/3 kostki margaryny. Marynata: 2 łyżki oliwy, po łyżce keczupu, musztardy i śmietany 18-proc., 2 ząbki czosnku

Reklama

Przygotowanie: Mięso umyj, osusz. Przyprawy i zioła wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony. Włóż na godzinę do lodówki. Marynata: oliwę wymieszaj z keczupem, musztardą, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą posmaruj mięso, włóż na godzinę do lodówki.

W brytfannie lub innym naczyniu rozgrzej margarynę (lub olej). Włóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlej pół szklanki wody. Duś pod przykryciem ok. 2 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą i wytwarzającym się sosem. Schab najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Czas przygotowania: 130 min, ilość porcji: 12, cena za porcję: 2,30 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab | marynata

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.