Reklama
  • Środa, 16 października 2013 (08:05)

    Schab w cieście ziemniaczanym

Składniki: 50-60 dag schabu środkowego, 4 średniej wielkości ziemniaki, 4 łyżki mąki pszennej, jajko, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, olej do smażenia.

1. Schab opłucz, osusz i potnij w równej wielkości plastry. Każdy porcję mięsa mocno rozbij, aby powstał cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem. Nakryj mięso i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dobrze odciśnij sok. Wsyp mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem, potem dokładnie wymieszaj.

3. Każdy plasterek schabu oblep z obu stron ciastem ziemniaczanym (jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę więcej mąki). Na głęboką patelnię wlej 250 ml oleju, rozgrzej i smaż kotlety na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Duży talerz wyłóż liśćmi sałaty, połóż kotlety. Udekoruj cząstkami pomidora i listkami natki lub selera. Podaj z ryżem lub pieczywem.

Porcje 6. Przygot. 50 min. Cena 1,70 zł. Kalorie 450 kcal.

Aneta Matusik z Popielarni

Takie jest życie
Więcej na temat:schab | ceny | aneta

Zobacz również

  • Szybkie bitki schabowe w sosie śliwkowym

    Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 20 dag śliwek, 100 ml wody, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany kremówki (30 proc.), sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.