Reklama
  • Wtorek, 4 marca 2014 (14:05)

    Schab w cieście

Składniki: 70 dag schabu bez kości, 6 ziemniaków, 4 łyżki mąki, jajko, pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków, przyprawa do mięsa pół pęczka natki, olej, woreczek kaszy gryczanej

Reklama

Przygotowanie: Schab umyj, osusz, podziel na plastry. Rozbij przez folię spożywczą. Na krawędziach natnij mięso w kilku miejscach, posyp przyprawą do mięsa. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Natkę umyj, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Wodę mocno odciśnij. Do masy ziemniaczanej wbij jajko, wsyp mąkę i natkę, oprósz przyprawą do ziemniaków. Dobrze wymieszaj.

Schab posmaruj z jednej strony masą ziemniaczaną. Olej rozgrzej na patelni, ułóż schab masą do dołu. Usmaż.

Posmaruj masą z drugiej strony, odwróć, dosmaż. Kaszę ugotuj według instrukcji. Wyłóż na talerz, ułóż kotlety. Udekoruj np. plastrami ananasa i rzodkiewkami.

Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,40 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab

Zobacz również

  • Żeberka na młodej kapuście

    Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 kg młodej kiszonej kapusty, 2 marchwie, pietruszka, cebula, 1/2 małego pora, 4 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki bulionu, szklanka jasnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.