Reklama
  • Czwartek, 9 maja 2013 (14:58)

    Schab w chrzanie

Składniki: 250 ml bulionu wołowego, 4 plastry schabu, 3 łyżki śmietany 18 proc., 2 łyżeczki mąki, 2,5 łyżki chrzanu (świeżego lub ze słoika), zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, sól, pieprz, garść kiełków rzeżuchy, olej.

1. Schab umyj, osusz, lekko rozbij (na przykład przez folię). Natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz ziołami prowansalskimi. Owiń i odstaw na pół godziny.

Reklama

2. Rozgrzej olej i podsmaż schab z obu stron. Wyjmij mięso, a na tę samą patelnię wlej bulion i zagotuj. Włóż chrzan i znów zagotuj.

3. Wymieszaj śmietanę z mąką, wlej do sosu i podgrzewaj, aż zgęstnieje.

4. Włóż obsmażone mięso i duś ok. 30 min na małym ogniu. Kilka minut przed końcem włóż rzeżuchę i znów chwilę duś. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ew. cukrem.

Podaj z ziemniakami z wody oraz surówką, np. z marchewki z jabłkiem oraz chrzanem.

Porcje: 4. Przygotowanie: 60 min. Cena: 1,60 zł. Kalorie: 650 kcal.

Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.

Bella Relaks
Więcej na temat:schab | cukier | przepis | chrzan

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.