Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Schab pod pierzynką

Składniki na 6 porcji: ok. 1 kg schabu środkowego, 60 g orzechów laskowych (bez skórki), 1 kromka chleba tostowego lub miąższ z 1 dużej bułki kajzerki, 3-4 gałązki natki pietruszki, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 i ½ łyżki musztardy, np. sarepskiej,1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, granulowa ny czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Schab umyj, osusz. Natrzyj octem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Przełóż do naczynia, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

2. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Orzechy również drobno posiekaj. Chleb tostowy lub miąższ bułki pokrój w bardzo małą kostkę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, majeranek, bazylię, posiekane orzechy, musztardę, miód oraz masło, dokładnie wymieszaj. 

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Włóż do niego mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C, piecz 15 min. Potem zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze ok. 45 min. Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu schabu rozłóż ziołową panierkę. Po upieczeniu mięso przykryj folią aluminiową i po- zostaw w piekarniku na ok. 20 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 400 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.