Reklama
  • Czwartek, 21 stycznia 2010 (10:44)

    Schab pieczony z cytryną - w 90 minut

Pyszna pieczeń.

Zdjęcie

Schab pieczony z cytryną /Smacznego
Schab pieczony z cytryną
/Smacznego
Składniki:

- 1,2 kg schabu,
- 2 cytryny,
- 10 dag plasterków boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 20 dag pieczarek,
- do dekoracji: 20 dag świeżych pomidorków koktajlowych

Reklama

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Mięso oprósz solą i pieprzem. Zioła (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry. Cytrynę pokrój w plasterki i umieść w nacięciach pieczeni. Blachę do pieczenia natłuść łyżką oleju. Połóż na jej środku pieczeń i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki. Szałwię poszatkuj; dodaj resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i wymieszaj z ziemniakami. Po 30 min pieczenia obłóż nimi pieczeń i piecz dalej około 50 min. Pomidorki umyj, osącz. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do pieczeni. Piecz kolejne 20 min. Podziel pieczeń na porcje i udekoruj pomidorkami i ziemniakami.
Przygotowanie 90 min 4-5 osób

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje : 1 główka młodej kapusty, 2 po lędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag), 25 dag młodej marchewki, 1 średnia cebula, 250 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietanki 30 proc., 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.