Reklama
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (11:42)

    Schab pieczony pod szpinakiem

Reklama

1. Schab pokrój na plastry, lekko rozbij (najlepiej przez folię spożywczą). Kotlety natrzyj z obydwu stron szczyptą soli i pieprzu, wstaw na 20-30 minut do lodówki.

2. Olej rozgrzej na patelni, włóż kotlety, obsmaż z obydwu stron na rumiano. Osącz z tłuszczu. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Olej rozgrzej na drugiej patelni, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, przesmaż. Dodaj mrożony szpinak. Mieszając, duś na małym ogniu kilka minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Kotlety ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na każdym rozsmaruj porcję szpinaku, posyp startym żółtym serem (na tarce o małych oczkach).

Zapiekaj około 20 minut w temp. 200°C. Podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab | olej | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg wieprzowiny na pieczeń (schab, łopatka), 200 ml cydru lub białego wina, 15 dag moreli, 3 jabłka, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.