Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Schab pieczony i sos

Składniki: półtora kg schabu, 30 dag suszonych śliwek (w sezonie świeże), czosnek granulowany, słodka papryka, pieprz ziołowy, vegeta. Sos żurawinowy: 20 dag żurawiny, cebula, łyżka masła, sól.

Schab: mięso umyj, osusz. W środku, przez całą długość, wydrąż otwór. Napełnij śliwkami. Mięso dokładnie natrzyj czosnkiem granulowanym, słodką papryką, pieprzem ziołowym i vegetą.

Ułóż w formie żaroodpornej, podlej niewielką ilością wody. Piecz ok. półtorej godziny w 180°C, co jakiś czas podlewając mięso kilkoma łyżkami wody, a potem wytwarzającym się sosem.

Reklama

Sos żurawinowy: żurawinę zmiksuj. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Podlej odrobiną wody. Dodaj żurawinę, wymieszaj, zagotuj. Przypraw. Schab polej sosem, podawaj z ziemniakami.

Czas przygotowania: 105 min. Ilość porcji: 12. Cena za porcję: 3,40 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:schab | sos | S.O.S. | sosy

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.