Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Schab karkowy z marchewką

Pieczeń jest bardzo krucha, soczysta i pięknie wygląda na stole.

Składniki: 1 kg schabu karkowego, majeranek , duża marchewka. Zalewa do karkówki: 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 szklanki wody l łyżka soli, l łyżeczka mielonego pieprzu

Reklama

Sposób przyrządzenia: Umyj mięso. Przygotuj marynatę: do garnka wlej wodę, wsyp sól, pieprz, czosnek i wymieszaj. Włóż mięso, nakryj i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Marchewkę oczyść, umyj i lekko obgotuj (nie może się rozpadać). Wyjmij i ostudź.

Ostrym nożem zrób W schabie otwór, włóż marchewkę. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, podlej niewielką ilością marynaty. Wierzch posyp majerankiem. Piecz około godziny w temp. 180°C.

Przed podaniem pokrój pieczeń, ułóż plastry mięsa na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Udekoruj pomidorem, papryką lub marchew-ką. Podaj z ugo towanymi ziemniakami i sezonową surówką, np. z kiszonej lub włoskiej kapusty.

Taka pieczeń jest bardzo smaczna podana z ryżem warzywnym. Aby go przygotować, ugotuj 1-2 szklanki ryżu. Oczyść i utrzyj marchewkę oraz kawałek selera. Cebulę pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej trochę oleju i mieszając, smaż warzywa, aż zmiękną.

Przełóż do naczynia z gorącym jeszcze ryżem i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem lub oregano. Możesz dodać także puszkę zielonego groszku. Zamiast marchewki, na odmianę możesz nadziać schab śliwkami lub morelami. Będzie smaczny na gorąco i na zimno.

Moja rodzina lubi mięsne potrawy

Uwielbiam eksperymenty i schab robię na różne sposoby – mówi pani Helena.

Pani Helena przez całe lata pracowała jako kucharka, nabyła więc dużo doświadczenia. Ale dopiero teraz, na emeryturze, może realizowć swoje własne kulinarne pomysły. Rodzina, czyli syn Krzysztof z żoną oraz córkami: Karoliną i Kariną oraz przyjaciel domu, p. Mieczysław, uwielbiają mięsne potrawy.

Pani Helena stara się więc na niedzielny obiad podawać mięso, ale zawsze przyrządzone inaczej: mielone, pieczone, w cieście francuskim. Musi być smaczne i pięknie wyglądać. Na stole pojawiają się także drożdżowe knysze, pierożki z farszem ziemniaczanym, placki ziemniaczane z wędzoną rybą i kleksem śmietany. Od święta p. Helena piecze sernik lub inne ciasto, np. drożdżowe. Ale, jak sama przyznaje, najlepiej udają się jej konkretne dania.

Bella Relaks
Więcej na temat:schab | Pani | pieczeń | z | rodzina | Krzysztof

Zobacz również

  • Składniki: 2 czerstwe kajzerki, olej, 1 cebula, czosnek,1 kg mielonej wieprzowiny, 2-3 jajka 31 łyżka suszonego tymianku, 15 dag mozzarelli, 20 dag pieczarek, 1-2 łyżki masła, olej, bułka tarta,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.