Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Schab faszerowany pieczarkami

Składniki: 1 kg schabu, 2 ząbki czosnku, zioła, sól, 25 dag pieczarek, pieprz, 1 cebula, 2 łyżki masła, po 2 łyżki bułki tartej i natki, sok z cytryny, 1 łyżka startego żółtego sera, 10 dag wędzonego boczku.

Reklama

1. Schab środkowy (koniecznie bez kości) umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Rozetrzyj razem z łyżeczką soli.

2. Mięso rozetnij tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij go bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa. Natrzyj roztartym z solą czosnkiem i posyp ziołami (igiełkami rozmarynu i otartym tymiankiem). Zroluj, a następnie przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

3. W tym czasie oczyść starannie pieczarki. Pokrój je w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę, a po chwili pieczarki. Przesmaż, cały czas mieszając, na złoty kolor, a następnie przestudź.

4. Do chłodnej masy dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę i drobno starty ser (najlepiej parmezan). Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

5. Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę. Włóż ją do siatki wędliniarskiej lub obwiąż starannie bawełnianą nicią. Przełóż do brytfanny. Wierzch obłóż gałązkami ziół, posyp pokrojonym w kostkę boczkiem. Piecz 60 min w 180 st., podlewając tworzącym się sosem.

Świat kobiety
Więcej na temat:schab | sok z cytryny | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg karkówki, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 4 ziarna jałowca, 2 gałązki rozmarynu, 5 liści laurowych, 2 łyżki kolorowego pieprzu, 3 łyżki soli, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.