-
Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 (12:00)
Schab faszerowany
Składniki na 6 porcji: 80 dag schabu środkowego, 10 dag sera pleśniowego typu camembert, 10 dag sera żółtego np. gouda, 2 łyżki orzechów włoskich, 4 gałązki natki pietruszki, po ½ łyżeczki majeranku i rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia, 2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, olej do smażenia.
1. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w grube talarki. Każdy plaster cukinii posmaruj z obu stron olejem, oprósz solą oraz tymiankiem.
2. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 6 grubych plastrów. Każdy kotlet natnij głęboko ostrym nożem, by powstały jak największe kieszonki. Mięso oprósz solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
3. Do miski włóż starty żółty ser oraz posiekaną natkę. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy, orzechy, majeranek oraz rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij kieszonki schabowe i zepnij wykałaczkami.
4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz płomień i usmaż kotlety na złocisty kolor, po ok. 15 min z każdej strony. W tym samym czasie na patelni grillowej usmaż cukinię.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 580 kilokalorii.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: ✔ 2 polędwiczki wieprzowe ✔ 2 opakowania mieszanki (warzywa po chińsku) ✔ mały słoik pędów bambusa ✔ kolorowy ryż ✔ przyprawa chińska 5 smaków ✔ limonka ✔ olej ✔ sól ✔ pieprz ✔... więcej
Twój komentarz może być pierwszy