Reklama
  • Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 (12:00)

    Schab faszerowany

Składniki na 6 porcji: 80 dag schabu środkowego, 10 dag sera pleśniowego typu camembert, 10 dag sera żółtego np. gouda, 2 łyżki orzechów włoskich, 4 gałązki natki pietruszki, po ½ łyżeczki majeranku i rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia, 2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w grube talarki. Każdy plaster cukinii posmaruj z obu stron olejem, oprósz solą oraz tymiankiem.

2. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 6 grubych plastrów. Każdy kotlet natnij głęboko ostrym nożem, by powstały jak największe kieszonki. Mięso oprósz solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

Reklama

3. Do miski włóż starty żółty ser oraz posiekaną natkę. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy, orzechy, majeranek oraz rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij kieszonki schabowe i zepnij wykałaczkami.

4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz płomień i usmaż kotlety na złocisty kolor, po ok. 15 min z każdej strony. W tym samym czasie na patelni grillowej usmaż cukinię.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 580 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:schab

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g polędwiczek wieprzowych ● czerwona i zielona papryka ● 4 plastry chudego wędzonego boczku ● 3 cebule ● 200 ml bulionu warzywnego ● 1–2 łyżki curry w proszku ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.