Reklama
  • Czwartek, 12 lutego 2015 (11:00)

    Roladki z karkówki z pesto

Składniki: pół kg karkówki, pęczek bazylii, 5 dag par mezanu lub ostrego żółtego sera, 5 dag pestek dyni, ząbek czosnku, 3-4 łyżki oliwy, olej. Kluski: pół szklanki mąki, 3 łyżki oliwy, sól, ziemniak, jajko.

Reklama

1. Listki bazylii umyj, osusz. Parmezan zetrzyj na tarce. Czosnek obierz. Bazylię, ser, pestki dyni i czosnek zmiksuj, dolewając oliwę (pesto powinno być gęste). Karkówkę umyj, osusz, pokrój na 5 kotletów, rozbij. Z obu stron oprósz solą. Każdy posmaruj pesto, zostawiając wolne brzegi.

2. Kotlety zwiń, dobrze pospinaj z kilku stron wykałaczkami.

3. Olej rozgrzej w rondlu, włóż roladki, obsmaż z każdej strony. Podlej wodą, duś do miękkości.

4. Kluski: ziemniak obierz, umyj, ugotuj. Przetrzyj przez praskę. W rondelku zagotuj pół szklanki wody z oliwą i szczyptą soli. Wsyp mąkę, szybko wymieszaj. Ostudź. Dodaj masę ziemniaczaną i jajko, zmiksuj, przypraw.

5. Łyżką wkładaj niewielkie porcje ciasta do osolonego wrzątku, ugotuj kluseczki. Delikatnie wyjmij. Podawaj z roladkami.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:roladki | z | pesto

Zobacz również

  • ● 600 g karkówki ● 3 łyżki wódki (może być ryżowa) ● 4 łyżki oleju ● łyżeczka ostrej papryki ● łyżeczka imbiru ● 3 łyżki sosu sojowego ● łyżka miodu ● łyżeczka octu winnego ● pędy bambusa (duża garść) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.