Reklama
  • Czwartek, 12 lutego 2015 (11:00)

    Roladki z karkówki z pesto

Składniki: pół kg karkówki, pęczek bazylii, 5 dag par mezanu lub ostrego żółtego sera, 5 dag pestek dyni, ząbek czosnku, 3-4 łyżki oliwy, olej. Kluski: pół szklanki mąki, 3 łyżki oliwy, sól, ziemniak, jajko.

Reklama

1. Listki bazylii umyj, osusz. Parmezan zetrzyj na tarce. Czosnek obierz. Bazylię, ser, pestki dyni i czosnek zmiksuj, dolewając oliwę (pesto powinno być gęste). Karkówkę umyj, osusz, pokrój na 5 kotletów, rozbij. Z obu stron oprósz solą. Każdy posmaruj pesto, zostawiając wolne brzegi.

2. Kotlety zwiń, dobrze pospinaj z kilku stron wykałaczkami.

3. Olej rozgrzej w rondlu, włóż roladki, obsmaż z każdej strony. Podlej wodą, duś do miękkości.

4. Kluski: ziemniak obierz, umyj, ugotuj. Przetrzyj przez praskę. W rondelku zagotuj pół szklanki wody z oliwą i szczyptą soli. Wsyp mąkę, szybko wymieszaj. Ostudź. Dodaj masę ziemniaczaną i jajko, zmiksuj, przypraw.

5. Łyżką wkładaj niewielkie porcje ciasta do osolonego wrzątku, ugotuj kluseczki. Delikatnie wyjmij. Podawaj z roladkami.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:roladki | z | pesto

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.