Reklama
  • Niedziela, 26 sierpnia 2012

    Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym - w 35 minut

Propozycja doskonałego obiadu na letnie dni.

Zdjęcie

Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym /Smacznego
Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym
/Smacznego
Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 800 g selera
  • sól
  • 2 gałązki majeranku
  • 400 g cienko pokrojonych kotletów wieprzowych
  • pieprz
  • 450 g małych śliwek
  • 12 plastrów bekonu
  • gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżeczka bulionu instant
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki i selera obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Majeranek drobno pokroić. Kotlety lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki wypestkować, zawinąć w mięso i boczek, spiąć wykałaczką. Pozostałe śliwki drobno pokroić. Z rozmarynu oberwać listki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć roladki. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać pokrojone śliwki i listki rozmarynu. Przesmażyć. Zalać 400 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane warzywa odcedzić i odparować, dodać masło i ubić. Doprawić pieprzem. Roladki podawać z sosem i puree. Dekorować świeżymi ziołami.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: • kg schabu bez kości • pół kg jabłek (np. szarej renety) • pół szklanki rodzynek • po 2 łyżki masła i bułki tartej • sól • pieprz • cukier • 2 łyżki majeranku •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.