Reklama
  • Poniedziałek, 17 listopada 2014 (15:05)

    Roladki wieprzowe na jarzynce z ziemniaków

Składniki: 4 sznycle wieprzowe, mielony kolorowy pieprz, 4 plasterki wędzonego boczku, 2 ogórki, łyżka oleju, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pęczek koperku, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, natka pietruszki do dekoracji.

Reklama

Sznycle opłucz, osusz, lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie połóż plaster boczku i całość zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami.

Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w kostkę. Umyj ogórki, obierz, przekrój wzdłuż i łyżką wydrąż środki z pestkami. Miąższ ogórków pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj z olejem i krótko zasmaż. Dolej ok. szklankę wody i duś przez 10 minut.

Ziemniaki zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 7 minut. Dodaj ogórki i gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie wlej śmietanę. Jarzynkę zagęść zasmażką błyskawiczną. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem. Jarzynkę podawaj razem z roladami. Udekoruj natką pietruszki.

Czas: 45 minut | Koszt: do 25 zł | Poziom: średni |4 porcje, 370 kcal/porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:roladki | sznycle | ziemniaki | koszt | z | na

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g polędwiczek wieprzowych ● czerwona i zielona papryka ● 4 plastry chudego wędzonego boczku ● 3 cebule ● 200 ml bulionu warzywnego ● 1–2 łyżki curry w proszku ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.