Reklama
  • Środa, 21 maja 2014 (10:00)

    Roladki wieprzowe

Składniki na 4 porcje: 8 sznycli schabowych, sól, pieprz, suszony majeranek, suszony rozmaryn, 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 czerwone cebule, 2 korniszony, 8 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, 50 dag pieczarek, łyżka miodu, 20 dag śmietany kremówki, 1 łyżka zasmażki błyskawicznej, rozmaryn i majeranek do dekoracji.

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Przyprawić suszonym rozmarynem i majerankiem. Posmarować 2 łyżkami musztardy. Obrać cebule, pokroić na cząstki.

Reklama

Korniszony pociąć w słupki. Na każdym kawałku mięsa położyć 2 cząstki cebuli i 2 słupki ogórka. Przykryć plasterkiem boczku. Całość zrolować, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść roladki, smażyć 15 minut, często obracając. Zdjąć z patelni.

Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, usmażyć na tłuszczu ze smażenia roladek. Dodać pozostałą cebulę, miód, resztę musztardy. Wlać 0,25 l wody i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować.

Do sosu włożyć roladki. Gotować 10 minut. Sos zagęścić zasmażką błyskawiczną. Danie udekorować świeżym majerankiem i rozmarynem. Podawać z ziemniakami z wody.

Życie na gorąco
Więcej na temat:roladki | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dag), 5 dag suszonych pomidorów w oleju, 15 dag sera feta, 1 łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, po ½ łyżeczki suszonego majeranku i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.