Reklama
  • Wtorek, 11 marca 2014 (13:00)

    Roladki w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 5 dag suszonych pomidorów 12,5 dag mozzarelli 8 cienkich kotletów schabowych 8 łyżek zielonego pesto ze słoiczka 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 cebula 30 dag makaronu tagliatelle ząbek czosnku 50 dag pomidorów z puszki 1/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich listki bazylii do dekoracji

Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. Mozzarellę osączyć z zalewy, grubo zetrzeć na tarce. Kotlety oczyścić, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Reklama

Każdy plasterek mięsa posmarować łyżeczką pesto bazyliowego. Posypać porcją sera i suszonych pomidorów. Ostrożnie zrolować i pospinać wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć roladki, zrumienić je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Potem zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 10 minut.

Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać i razem z cebulą zeszklić na pozostałym oleju.

Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory z puszki i bulion. Wymieszać i gotować na dużym płomieniu 5 minut. Przyprawić do smaku ziołami włoskimi, solą i pieprzem.

Roladki podawać polane sosem pomidorowym. Serwować z makaronem. Danie udekorować listkami bazylii.

Życie na gorąco
Więcej na temat:roladki | makaron

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag długoziarnistego ryżu, 1 cebula, 1 duża żółta papryka, olej, 50 dag schabu, 2-3 łyżki oleju, 20 dag pomidorów z puszki, 20 dag jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.