-
Wtorek, 11 marca 2014 (13:00)
Roladki w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje: 5 dag suszonych pomidorów 12,5 dag mozzarelli 8 cienkich kotletów schabowych 8 łyżek zielonego pesto ze słoiczka 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 cebula 30 dag makaronu tagliatelle ząbek czosnku 50 dag pomidorów z puszki 1/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich listki bazylii do dekoracji
Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. Mozzarellę osączyć z zalewy, grubo zetrzeć na tarce. Kotlety oczyścić, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plasterek mięsa posmarować łyżeczką pesto bazyliowego. Posypać porcją sera i suszonych pomidorów. Ostrożnie zrolować i pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć roladki, zrumienić je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Potem zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 10 minut.
Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać i razem z cebulą zeszklić na pozostałym oleju.
Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory z puszki i bulion. Wymieszać i gotować na dużym płomieniu 5 minut. Przyprawić do smaku ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
Roladki podawać polane sosem pomidorowym. Serwować z makaronem. Danie udekorować listkami bazylii.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej
Twój komentarz może być pierwszy