Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Roladki schabowe z gruszką i serem

Składniki 60 dag schabu bez kości • 1/2 cebuli • 3/4 szklanki mleka •2 małe gruszki • 10 dag orzechów włoskich • 10 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni • 1,5 szklanki wody • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 22% • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • sól himalajska do smaku • świeżo mielony czarny pieprz • kolorowy pieprz w ziarnach • natka pietruszki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 40 min • Porcja ok. 205 kcal • Koszt porcji 3,40 zł • Przepis na 4 porcje

Reklama

1 Schab dzielę na 4 kotlety, rozbijam. Zalewam mlekiem, posypuję pokrojoną cebulą i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki.

2 Kotlety osuszam ręcznikiem, oprószam pieprzem. Na każdym rozkładam plasterki gruszki, posypuję pokruszonym serem pleśniowym (troszkę zostawiam do sosu) i rozdrobnionymi orzechami. Mięso zawijam ciasno w roladki – końce można spiąć wykałaczkami – i obtaczam w mące.

3 Roladki obsmażam w garnku na złoto na małej ilości oleju. Zalewam je gorącą wodą, dodaję kolorowy pieprz i odrobinę soli. Gotuję na małym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie do sosu dodaję śmietankę i ser pleśniowy. Trzymam na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypuję natką.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag szynki wieprzowej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 2-3 gałązki rozmarynu, 4 duże cebule, 1 łyżka cukru, mąka, olej do smażenia, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.