Reklama
  • Czwartek, 24 października 2013 (11:00)

    Roladki schabowe z gruszką

Camembert, orzechy i miód smakowo bardzo dobrze do siebie pasują. Te składniki połączyłam z mięsem schabowym i gruszką. Wyszły słodko-ostre roladki – na wykwintny obiad albo rodzinną imprezę.

Składniki: 45 dag schabu, 10 posiekanych orzechów włoskich, gruszka, 12 dag sera camembert, olej do smażenia. Glazura: 2 łyżki miodu, po łyżce ostrej i łagodnej musztardy, pół łyżki oleju, łyżka octu, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Glazura: miód, obydwie musztardy, olej i ocet wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Schab umyj, osusz, pokrój na 4 plastry. Rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Gruszkę obierz, pokrój na 8 części, wykrój gniazda nasienne. Ser pokrój na plasterki. Każdy z plastrów schabu posmaruj glazurą, ułóż dwa kawałki gruszki i plasterki schabu, posyp orzechami. Zwiń w roladki.

Olej rozgrzej na patelni. Włóż roladki, obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wlej tłuszcz pozostały ze smażenia. Wierzch roladek polej resztą glazury. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 30 min. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,60 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:roladki | camembert | z | olej | glazura | schab | gruszki | gruszka

Zobacz również

  • Żeberka pachnące jabłkami

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 5 jabłek, 1/2 szkl. bułki tartej, jajko, 3 łyżki tłuszczu, 1/2 szkl. soku jabłkowego, łyżka mąki, 4 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.