Reklama
  • Piątek, 28 marca 2014 (14:05)

    Roladki schabowe w boczku

Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu na kotlety, 4 plastry wędzonego boczku, po 4 paski papryki czerwonej i żółtej, 1 mała cebula, 4 duże pieczarki, olej do smażenia, 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w talarki pieczarki, smaż do odparowania płynu. Wystudź.

Reklama

2. Mięso umyj, osusz. Każdy plaster schabu przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienkie kotleciki. Posyp solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Na kotlecikach rozłóż cebulę z pieczarkami i po pasku każdej papryki. Zwiń, formując roladki. Każdą owiń plasterkiem boczku.

3. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 30-40 min w temp. 200° C.

Rada: Do roladek możesz przygotować langosze – tradycyjne węgierskie placki.

1 i ½ dag drożdży i ½ łyżeczki cukru rozpuść w 50 ml ciepłego mleka. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiej 20 dag mąki. Dodaj sól, drożdże z mlekiem, 1 i ½ łyżeczki oleju oraz jeden przeciśnięty przez praskę ugotowany ziemniak.

Całość dokładnie wymieszaj, po trochu dolewając 150 ml ciepłego mleka. Naczynie z ciastem przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.

Z wyrośniętego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj ręcznie nieduże placuszki. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym głębokim oleju.

Przygotowanie: 50 minut.  Porcja: 470 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:roladki | rada | Ca

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.