Reklama
  • Piątek, 19 lipca 2013 (08:05)

    Roladki schabowe

Składniki na 4 porcje: 50-60 dag schabu środkowego, 20 dag trzykrotnie zmielonego białego sera, 10 dag fasolki szparagowej, 1 żółtko, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, 1/2 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz, cukier, olej do smażenia, 1-2 łyżki masła, wykałaczki lub bawełniana nić.

1. Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki oraz łyko. Fasolkę gotuj z dodatkiem soli i cukru aż będzie miękka (ok. 5-15 min). Następnie schłodź ją od razu lodowatą wodą i odstaw na 5 minut, by dobrze osączyć ją z wody.

Reklama

2. W tym czasie mięso umyj i pokrój na 4 plastry. Każdy kotlet ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Ser przełóż do miseczki, dodaj żółtko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdy kotlet posmaruj serem, a na środku ułóż po kilka strąków osączonej fasolki. Mięso zwiń i zepnij wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią.

3. Przygotuj 3 talerze na mąkę, jajko i bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtaczaj w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

4. Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka będzie rumiana. Prosto z patelni przełóż roladki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.

5. Roladki podawaj z frytkami, ziemniakami z wody oraz bukietem surówek ze świeżych warzyw.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:roladki

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.