Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:17)

    Rolada żeberkowa z porem

Składniki: 1,2-1,5 kg paska żeberek wieprzowych, duży por, sól, pieprz , łyżka oleju, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka miodu.

Pasek żeberek wymocz w wodzie. Osącz, osusz, delikatnie wyjmij kości (mięso powinno zostać w jednym kawałku). Natrzyj solą i pieprzem, wstaw na noc do lodówki.

Pora obierz z zewnętrznych liści, lekko zmroź (w lodówce lub zamrażalniku), pokrój w paski długości szerokości mięsa, włóż je w miejsce po wyjętych kościach.

Reklama

Pasek mięsa mocno skręć, formując roladę. Rękaw do pieczenia posmaruj olejem, ułóż roladę, mocno zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut w temp. 180°C. Następnie temp. zmniejsz do 120°C, piecz godzinę.

Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Folię rozetnij, posmaruj mięso mieszanką, piecz jeszcze 15 minut. Roladę po upieczeniu lekko ostudź, wyjmij z folii. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami. Na zimno – z ciemnym pieczywem.

Czas przygotowania: 110 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 4 zł.

Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:rolada | pasek | z | bieniek | Ra | przepis | Zofia | paski

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 60 dag schabu, 2 łyżki oleju, 1 mała główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka tymianku, 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.