Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:05)

    Rolada ze szpinakiem i migdałami

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg schabu, 30 dag mrożonego szpinaku, 2 cebule,10 dag serka mascarpone, 9 plastrów szynki, 4 ząbki czosnku, 5 dag siekanych migdałów, olej, sól, pieprz ziarnisty, majeranek, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku do dekoracji

1. Cebule obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać szpinak, dusić pod przykryciem ok. 10 min, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką. Wystudzić, wymieszać z serem i migdałami.

2. Schab umyć, osuszyć, rozkroić na duży płat o grubości 1,5 cm. Rozbić przez folię spożywczą.

Reklama

3. Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 min. Następnie rozłożyć na nim plastry szynki i farsz. Zwinąć w rulon, obwiązać sznurkiem. Piec ok. 80 min w temp. 170ºC.emp. do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Przygotowanie: ok. 100 minut.

Nasza rada

Schab będzie ładnie zrumieniony, jeśli roladę najpierw obsmażysz na patelni na dużym ogniu, a potem wstawisz do piekarnika.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.