Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (11:00)

    Rolada z szynki z jabłkami

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg surowej szynki (albo schabu), 2 ząbki czosnku,1 cebulka, 2 jabłka, 1 łyżeczka masła, 2/3 szkl. bulionu warzywnego, suszony majeranek i tymianek, sól, mielony pieprz

Przygotowanie: Szynkę (ew. schab) opłucz i dobrze osusz. Posyp solą oraz pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Włóż do lodówki na 3 godziny. Cebulkę obierz, grubo posiekaj.

Reklama

Jabłka obierz, oczyść, miąższ pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim jabłka oraz cebulę. Farsz przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Szynkę rozetnij na duży płat. Rozłóż na nim farsz z jabłek. Zwiń. Roladę obwiąż. Ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Piecz 75 minut w temp. 200 st. Wyjmij. Sos z dna brytfanki przecedź. Polej pieczeń. Roladę podawaj z ziemniakami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rolada | z | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Mięso: 2 kg karkówki, 1 limonka, kawałek imbiru (3 cm), 1/2 szkl. oliwy, 2 łyżki musztardy, łyżeczka ziarenek kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, olej. Salsa: 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.