Reklama
  • Środa, 18 czerwca 2014 (12:00)

    Rolada z jajkami i klopsikami

1 kg mięsa z łopatki lub od szynki, sól, pieprz, przyprawa do mięsa, olej. Klopsiki: 35 dag mielonego mięsa, 15 dag białej kapusty (lub kapusty pekińskiej), cebula, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego. Ponadto: 2 ugotowane na twardo jajka

Reklama

1. Mięso umyj, osusz. Rozkrój nożem tak, aby powstał płat. Lekko go rozbij, oprósz solą, pieprzem.

Klopsiki: kapustę cienko poszatkuj, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 min. Odcedź, ostudź. Dodaj mielone mięso, posiekaną cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj i przypraw masę. Uformuj 4 klopsiki.

2. W środek każdego włóż połówkę jajka na twardo. Klopsiki rozłóż na przygotowanym płacie mięsa. Zwiń mocno w rulon.

3. Na kawałku papieru do pieczenia rozłóż resztę mielonego mięsa. Na to połóż roladę z klopsikami. Zwiń ciasno w rulon. Zdejmij papier. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż roladę. Piecz 60-70 min w temp. 170˚C.

4. Podaj z ziemniakami oraz surówką.

Rada: mięso przygotuj dzień wcześniej. Oprósz przyprawami i włóż do lodówki na noc. Będzie smaczniejsze, oszczędzisz także czas.

czas przygotowania: 120 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,60 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:klopsiki | rolada | rada | z | jaja

Zobacz również

  • ● 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę ● 2 posiekane cebule ● 2 czerwone papryki ● olej ● 1 l bulionu ● 1 kg pomidorów ● 4 ząbki czosnku ● marchewka pokrojona w kostkę ● liść laurowy ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.