Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Rolada wieprzowo-indycza

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, karczek) . Farsz mięsny: • 70 dag mięsa mielonego z indyka • jajko • 2-3 łyżki bułki tartej • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany. Farsz warzywny: 30 dag pieczarek • 2 cebule • 2 marchewki • sól, pieprz, majeranek • przyprawa do mięsa wieprzowego • ostra i słodka papryka • olej.

Przygotowanie ok. 45 min • Porcja 210 kcal • Koszt ok. 2 zł • Przepis na 10 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Wieprzowinę rozcinam na kształt prostokąta. Nacieram przyprawami i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Mielone z indyka przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, przyprawiam i mieszam.

Reklama

2 Farsz warzywny: pieczarki i marchewkę kroję w plasterki, cebulę szatkuję. Na patelni rozgrzewam małą ilość oleju i przesmażam cebulę, dodaję pieczarki oraz marchew. Przyprawiam i duszę ok. 10 min.

3 Na płacie mięsa układam farsz mięsny i warzywny. Zwijam roladę i ciasno obwiązuję ją nicią kuchenną. Przekładam do brytfanny, podlewam szklanką wody i piekę ok. 100 min w 170°C.

Marta Matusiewicz z Bielska-Białej

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.