Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (09:05)

    Rolada wieprzowa z ryżu i ogórków

Składniki: 50 dag wieprzowiny bez kości (z łopatki, od szynki lub schabu), 10 dag ryżu, jajko, 3 małe parówki, 3 ogórki kiszone, cebula, sól, pieprz, pół szklanki bulionu, łyżka mąki do zagęszczenia sosu, olej

Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Kiedy całkowicie ostygnie, wbij jajko i wymieszaj masę. Możesz lekko posypać ziołami.

Reklama

Mięso umyj, osusz. Przetnij tak, aby utworzył się płat. Lekko rozbij, aby potrawa była bardziej krucha. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój wzdłuż na paski, parówki obierz z osłonek.

Rozłóż płat mięsa. Połóż na nim warstwę ryżu. Na środku połóż parówki oraz paski ogórków. Zwiń mięso w rulon i owiń nitką. 4Pokrój w kostkę cebulę i rozsyp na dnie brytfanki.

Na cebuli połóż roladę, skrop olejem, podlej bulionem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 min w temp. 180˚C.

W trakcie pieczenia polewaj sosem. Wyjmij mięso z piekarnika. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu. Gotuj, aż zgęstnieje i przypraw do smaku. Podaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Porcje 6, Przygot. 90 min, Cena 1,90 zł, Kalorie 350 kcal

Bella Relaks
Więcej na temat:rolada | z | Lorie | ceny

Zobacz również

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.