Reklama
  • Środa, 15 lutego 2017 (08:00)

    Rolada wieprzowa z kapustą

Składniki: na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej, sól, pieprz, kminek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 15 dag boczku w plasterkach , 1 kapusta włoska, 3 jajka, 100 ml oleju, 30 dag cebuli.

Reklama

Wieprzowinę umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przekrój tak, aby powstał większy płat. Ubij go przez folię spożywczą i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą.

Kapustę umyj i sparz chwilę we wrzątku. Odetnij liście i ułóż je na sitku, aby obciekły. Na płacie mięsa rozłóż plasterki boczku i sparzone liście kapusty. Jajka wbij do miski. Na patelni rozgrzej olej i wbij jajka. Podsmaż je, cały czas mieszając, a następnie rozłóż na kapuście.

Ostrożnie zwiń mięso w roladę i przewiąż sznurkiem. Włóż do brytfanny i dodaj grubo pokrojoną cebulę. Podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 170°C około 40 minut. Podczas pieczenia polewaj roladę wypieczonym sosem. Z gotowej rolady zdejmij sznurek i pokrój ją w plastry.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.