Reklama
  • Wtorek, 17 grudnia 2013 (08:00)

    Rolada wieprzowa z czosnkiem

Składniki na 4 porcje: 70 dag chudej łopatki lub karkówki, ok. 16 ząbków czosnku, 3–4 małe cebule cukrowe (lub szalotki), 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, suszony majeranek, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól, mielony czarny pieprz.

Obierz czosnek, 6 ząbków posiekaj, resztę pozostaw w całości. Wszystkie ząbki czosnku wymieszaj z winem i olejem. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Łopatkę opłucz, osusz, rozetnij na cienki płat. Natrzyj solą. Oprósz majerankiem, kminkiem i pieprzem.

Reklama

Mięso włóż do przygotowanej marynaty i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobę. Mięso kilka razy obróć, aby dobrze się zamarynowało.

Łopatkę osącz z marynaty (płyn zachowaj), osusz. Płat mięsa ułóż na blacie. Połóż na nim całe ząbki czosnku z marynaty. Zwiń, obwiąż nitką. Roladę przełóż do brytfanki. Podlej połową marynaty. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Obłóż pieczeń.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Od czasu do czasu polewaj resztą marynaty. Podawaj np. z ziemniakami. Udekoruj według uznania.

Naj
Więcej na temat:rolada | z | czosnek

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ■ kilogram mięsa wieprzowego gulaszowego ■ 4 szalotki ■ 3-4 ząbki czosnku ■ 2 kolorowe papryki ■ pół papryczki chili ■ szklanka fasoli Jaś ■ 40 dag obranej dyni ■ marchewka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.